edita-bio-1

Edita Aradinović je rođena 30. jula 1993. godine u Beogradu. poznata i samo kao Edita, srpska je kantautorka i bivša članica grupe Ministarke. Takođe se istakla učešćem u četvrtoj sezoni muzičkog takmičenja Tvoje lice zvuči poznato, gde je zauzela treće mesto. Otac Isa je poreklom iz okoline Medveđe, a majka Florija iz Beograda. Ima stariju sestru Indiru, koja je takođe pevačica, a imala je i brata koji je preminuo 2004. godine, kada je ona imala 11 godina. 

Još kao mlada, Edita je razvila strast prema pevanju, izvorno pod uticajem srpskog turbo-folka i američkog džeza, navodeći Sema Kuka i Aretu Frenklin kao najveće uzore. U rodnom gradu je završila trgovačku školu, a u tom periodu vežbala svoj glas.

edita-bio-2
edita-bio-3

Karijeru započinje 2012. godine u muzičkom takmičenju Zvezde Granda. Nakon tri kruga, Edita ispada iz takmičenja i započinje solo karijeru i izbacuje svoj prvi singl ‘Overila’. Spot za numeru ‘Overila’ je snimila u Španiji, pesma je postala pravi letnji hit.

Edita je, godinu dana nakon izdavanja singla, dobila ponudu od svog kolege Nemanje Stevanovića da bude glavni vokal srpskog turbo-folk projekta poznatog pod nazivom Ministarke — grupe osnovane te 2013. godine, nastale po ideji Filipa Miletića i Miloša Roganovića, koji su i autori svih pesama ove grupe – što je prihvatila. Od samog osnivanja grupe i Editinog pridruživanja, počeli su da se nižu hitovi. Prvo je nastala pesma sa Acom Pejovićem Poplava. Pesma Duni vetre je bila njihova druga pesma, za koju su uradili i spot. Vrhunac ove grupe bio je duet sa hrvatskom pevačicom Severinom, kada su na leto 2014. godine izdali pesmu Uno momento koja je postigla veliki uspeh, ne samo u Srbiji i Hrvatskoj, već i na Balkanu, a privukla je i medijsku pažnju i kontroverzu zbog provokativnog teksta i sadržaja spota.

edita-bio-4
edita-bio-5

Grupa je nastavila sa radom i potom objavila pesmu sa Sašom Matićem Zver. Krajem 2015. godine, Ministarke su snimile pet spotova za pesme Gram emocija, Boing 747, Kiseonik, Mrtav ili živ i Paradoks kao najavu za svoj album prvenac. 

Godine 2017. Edita je bila učesnica četvrte sezone regionalnog takmičenja Tvoje lice zvuči poznato. Od 12 sedmica, koliko je trajalo takmičenje, Edita je samo jednom bila pobednica sedmice, i to u ulozi koleginice Tijane Dapčević, ali je dobila i velike pohvale za svoje imitacije Bijonse, Tife, Indire Radić, Severine i drugih. Nakon širokog spektra imitacija i performansa, Edita je stigla do finala, gde je osvojila treće mesto za celu sezonu — imitacijom Bijonse, decembra 2017. godine.

Početkom 2018. godine, Edita je napustila Ministarke kako bi se posvetila solo karijeri, jer je navela da sebe više ne vidi kao deo ove grupe. Otpočinje ponovo solo karijeru i kao Velika podrška i talija joj je Aco Pejović, sa kojim obnavlja saradnji i izbacuje duet pod nazivom ‘Blud i nemoral’. Pesma je postala veliki hit za kratko vreme i Edita se ponovo pozicionira na sam vrh. Nakon uspešnog dueta, Edita menja svoj stil i pravac i izbacuje hit singl ‘Magnum’, a odmah zatim i ‘Životinje’. Publika je podržala ove hrabre poteze i Edita postavlja dobar temelj svoje nove solo karijere.

edita-bio-6
edita-bio-7

Nakon određenog vremena dobija poziv za saradnju sa Sunajem Ibraimovićem, da odrade remake pesme ‘Jugoslovenka’, što pravi totalni preokret i neočekivani uspeh. Pesma Jugoslovenka od Lepe Brene postaje viralna zahvaljujući ovom muzičkom spoju i novom aranžmanu.

Edita ima i puno uspešnih dueta u svojoj solo karijeri sa popularnim izvođačima kao što su MC Stojan, Cvija, Emina Jahović, Rasta, Sara Jo, Henny, Džordži…

2020. godine izbacuje pesmu ‘Slobodno me rani’ koja postaje veliki hit te godine. Dobija poziv za učešće u puno muzičkih projekata kao što su YouBox, Music Week, Kafansko veče…gde ponovo pokazuje i dokazuje svoje muzičke kvalitete. 2022. godine, izbacuje singl ‘Štikla’, koja postaje ponovo hit tog leta i jako slušana. Stiže odmah zatim još jedan veliki hit ‘Pucaj mi u srce’, ova godina je njena najveća prekretnica da krene da razmišlja da izbaci svoj prvi album na kome dugo radi. 2023 godine. izbacuje svoj prvi album pod nazivom ‘Ljuštura’ sa kog se izdavaju pesme kao hitovi poput ‘Atlantida’, ‘Monica Belluci’, ‘Ljuštura’, ‘Ko to pita’…

edita-bio-8